Mooi in een maatje meer

Antwerpse modeontwerpster Elke Peeters opent winkel aan Park Spoor NoordMooi in een maatje meer

Met Jacki Collet brengt Elke Peeters stijlvolle, Belgische mode op de markt. De coronacrisis deed haar allesbehalve stilzitten. Tijdens de zomermaanden opende ze haar allereerste winkel waarin ze het accent legt op dames met een maatje meer.


Modeontwerpster Elke Peeters, zelf gezegend met de maatjes 44 en 46, wil volslanke dames doen stralen. “Ben je wat zwaarder of groter dan is het vaak moeilijk om mooie kleding te vinden”, vertelt ze. “Ook wordt er regelmatig slecht stijladvies gegeven. Daar wou ik iets aan doen. Een shop waarin ik persoonlijk advies zou geven leek me de ideale oplossing ” En met persoonlijk, bedoelt Elke dus écht ‘persoonlijk’, want tijdens zo’n advies zijn er geen andere klanten aanwezig. “Alles gebeurt op afspraak. Alle aandacht gaat naar de dame in kwestie en dat wordt enorm geapprecieerd. Mijn kleding is beschikbaar van maat 34 tot 54, maar in mijn nieuwe winkel leg ik de nadruk op de maatjes 44, 46 en 48.”


Van showroom naar winkel
De gloednieuwe shop, gedoopt tot Jacki Collet-The Gallery, werd geïnstalleerd aan de rand van het levendige Park Spoor Noord. Vroeger fungeerde de ruimte als showroom waar modeboetieks hun collecties kwamen inkopen. Elke miste echter het persoonlijke contact met de eindklant. Niemand beter dan de ontwerpster zelf geeft het perfecte stijladvies, vond ze ook.
De kledingrekken staan er tussen stijlvolle vintage-elementen. Een mooi uitzicht op het park zorgt voor extra cachet. Je vindt er de volledige kledingcollectie en ook een reeks juwelen en handtassen, eveneens van Elkes hand. In een ver verleden studeerde ze immers af als juweelontwerpster aan de Antwerpse kunstacademie.
De ontwerpen zijn beschikbaar in kleine aantallen, want Jacki Collect blijft weg van de massaproductie. “Al van bij het ontstaan van het label in 2016, stuur ik met Jacki Collet een boodschap van duurzaamheid de wereld in: geen stocks, geen productielijnen in het buitenland en dus geen overbodige transporten.”


Belgische productie, Spaanse stoffen
Voor de productie zweert Elke bij plaatselijk talent. De kleding wordt op Belgische bodem geproduceerd. Een bewuste keuze, want zo houdt Elke het contact persoonlijk en dichtbij. “Regelmatig dienen er wel eens retouches te gebeuren”, gaat ze verder. “Het is dan gemakkelijk om het kledingstuk terug te brengen naar het atelier voor een snelle en professionele aanpassing.”
Ook voor de stoffen zweert ze bij Europese fabrikanten. Zo komt het grootste deel van haar stoffenrollen uit Spanje. “Ik werk heel vaak met een prachtig, kwalitatief polyester gemengd met viscose”, vertelt ze. “De textielindustrie is enorm innovatief. Het polyester van de jaren tachtig is dus helemaal niet meer te vergelijken met dat van vandaag.”


Investeren in de garderobe
De prijzen bevinden zich in het hogere segment, maar daar tegenover staat wel dat u een tijdloos stuk koopt dat jaren meegaat. “Om de zoveel tijd stel ik met Jacki Collet een nieuw silhouet voor. Dat kan een signatuur zijn in klassiek zwart en room, maar ook een kleurrijk ensemble dat geknipt is uit een kwalitatieve stof van dat moment. Ik wil hiermee aantonen dat investeren in Jacki Collet geen weggegooid geld is. Je zal merken dat je steeds weer nieuwe combinaties kan maken met stukken die je al langer koestert. Je bouwt als het ware een garderobe op die de tijd weerstaat. Wars van de seizoenen, maar ook van wat de dwaze mode-industrie zoal dicteert”, aldus nog Elke.

Adres: Jacki Collet - The Gallery, Viaduct Dam 64, 2060 Antwerpen, open op afspraak, www.jackicollet.com


Tekst: Ellen Bogaert 

Fotografie:  Ellie Van den Brande, Jimmy Bollaerts, Mathias Huysmans, LDG

Populaire posts