We love: Double Face


In Double Face formuleert designer Elke Peeters haar gedacht over wat ze her en der ziet gebeuren in het Vlaamse modelandschap. Uiteraard scheert ze niet ieder euvel over dezelfde kam, maar toch vindt ze dat wat haar grote ogen doet opzetten hoge nood heeft aan een kritische kijk. Daarnaast reikt ze oplossingen aan. Geen ingewikkelde dingen, eerder eenvoudig toepasbare inzichten die resulteren in initiatieven met een grootse uitkomst. Kortom, Double Face bekijkt het langs de andere kant. 

*Double Face: weefsel aan twee kanten draagbaar, de ene kant is de voering voor de andere kant.


Deel I

Om meteen de juiste toon te zetten, deelt ze graag dit stukje tekst met jullie. In haar begeestering is ze glad vergeten om de naam van de auteur te noteren (Sorry, beste auteur. Onvergeeflijk, helaas oprecht waar), maar dat mag geen reden zijn om jullie deze genadeloze vaststelling te ontzeggen.

“De relatie tussen mode en retail balanceert op een slappe koord. Wat je in de boetieks vindt, is bijlange niet altijd ‘mode’, veel vaker is het een persoonlijke selectie die helaas getuigt van weinig achtergrond en dus desinteresse in een rijke traditie, of misschien is het wel onkunde, of onwil, wie zal het zeggen, die geëtaleerd wordt als het product bij uitstek waar de vaak al even ongeïnformeerde consument het maar mee moet doen. Omzet, en dus geld, regeert. Inspiratie en eigenheid zijn niets waar de doorsnee mens zich in herkent en dus taboe. Men kiest voor op grote schaal geproduceerde eenheidsworst. Veilig, want alom gekend.”

Wie nu al het koude zweet over de rug voelt lopen, denkt er gerust het zijne van. Ze heeft in dat geval maar één goede raad: neem voor waarheid aan wat jij wil. Feiten waarin jij jezelf vandaag herkent, kunnen morgen weer anders zijn. Maak bedenkingen, toets af, evalueer en evolueer. Hou jezelf een spiegel voor, pik op wat je kan gebruiken en onthoud: niets is geheel waar, en zelfs dat niet.

Wordt vervolgd.


Populaire posts