Double Face: kleden, een kunst?

In Double Face formuleert designer Elke Peeters haar gedacht over wat ze her en der ziet gebeuren in het Vlaamse modelandschap. Uiteraard scheert ze niet ieder euvel over dezelfde kam, maar toch vindt ze dat wat haar grote ogen doet opzetten hoge nood heeft aan een kritische kijk. Daarnaast reikt ze oplossingen aan. Geen ingewikkelde dingen, eerder eenvoudig toepasbare inzichten die resulteren in initiatieven met een grootse uitkomst. Kortom, Double Face bekijkt het langs de andere kant. 

DEEL II

Jazeker. Kleden is een kunst. Een die je als boetiek maar beter goed onder de knie krijgt als je het verschil wil maken in een wereld waarin geld regeert en inspiratie en eigenheid doorgaans taboe zijn.

“Maak van je winkel een etalage van inspiratie. Leer je klanten iets nieuws. Laat ze zien hoe ze jouw producten kunnen gebruiken. Vertel ze over de ontwikkelingen die jij ziet. Geef ze ideeën. Etaleer je kennis. Dat is pas écht inspireren.” - Kooplust


Creaties zijn uitvindingen en uitvindingen kan je alleen maar vinden. Als je naar iets zoekt, ontdek je altijd wel iets. 

Stel: alles wat je doet is gewoon ok. Je bent meteen tevreden. Je lat bungelt onderaan, omdat deze instelling wel zo makkelijk te combineren is met de waan van de dag. De chaos van het huishouden thuis past erin, je vindt het best comfortabel om voorgekauwde verwachtingen netjes na te apen. 

Is gemakzucht dan per definitie verkeerd? Of saai? Het antwoord is JA in hoofdletters, beste liefjes. Na-apen is oersaai. Boring as hell. Een absolute no-go. Met passe-partouts verleid je niets of niemendal. 

Het is pas door zelf na te denken en je inzichten voortdurend te evalueren, dat je een autoriteit in je vakgebied wordt. Je krijgt plezier in je werk, je daagt de mogelijkheden uit. “Doe iedere dag iets dat je afschrikt” wordt jouw motto! 

Wees gerust, er is geen mens die jouw zoektocht hoeft te aanschouwen. Wie zoekt die vindt, zoals men zegt. En wie wil vinden, reserveert tijd om te experimenteren. Voor of na de openingsuren, tijdens stille momenten, op zondag, samen met een creatieve vriendin die langskomt voor de gelegenheid. Tijdens het dagelijkse stofzuigen. Je vindt àltijd wel een manier om ongezien rare probeersels, fouten en missers te maken. Geen geniaal idee ontstaat zonder experiment vooraf. 

Combineer bijvoorbeeld verschillende merken met elkaar, laat je uitdagen door een vooropgesteld budget en mix goedkoop met duur, of schud je hele aanbod eens grondig door mekaar. Eventueel stap voor stap, maar probeer, test, evalueer. Misschien bespeur je wel een nieuwe stijl. Of je maakt op een onbewaakt moment adembenemende combinaties bij de vleet. En dàn sta je plotseling wijd en zijd bekend om een identiteit die je (potentiële) klanten nooit zouden ontdekken zonder deze branie. 

Ga daarom ronduit voor de voldoening van het uitvinden. Oefening baart kunst. Met wat geluk ervaar je algauw het veelbesproken WOW!-gevoel. Doe het heus niet voor minder. 

Wordt vervolgd.
Populaire posts