dinsdag 23 januari 2018

We love: de rijkdom van Elisabeth I

Koningin Elisabeth I regeerde Engeland van 1558 tot 1603. Ze was de dochter van de tweede echtgenote van de beruchte Hendrik VIII, die mama liet onthoofden.
Elisabeth is de meest beroemde vorstin van Engeland. Ze is nooit getrouwd en over eventuele minnaars bestaat veel twijfel. Maar ze liet aan haar verschijning wel zien dat ze zowel haar uiterlijk als haar macht sterk in de verf wist te zetten. Dat komt ook tot uiting in haar zucht naar juwelen. Kijk maar hoe ze is voorgesteld op een schilderij van toen ze rond de 40 jaar was, bewaard in Londen. Ze draagt een kleed met achteruit geslagen mantel van een witte, heel dure dikke stof, waarin tekening zit. Die stof moest zwaar zijn om er heel wat juwelen op vast te naaien. De borst wordt plat gedrukt door de baleinen – “walvisbaard” – onder het lijfje. De rok staat heel breed, omdat het in die tijd – en lang daarna - mode was om onder de rok een “heupworst” te dragen.

Rijkdom is macht. Om haar positie als koningin te illustreren – en ook om haar ijdelheid te dienen – draagt ze een enorme schat aan juwelen. Haar kledij is bezaaid met kleine ronde broches: rozetten, met ofwel een diamant – op schilderijen altijd als een zwarte steen afgebeeld - , een robijn of vier parels. Haar hoofdtooi is wat gecompliceerd: een tweelobbig netwerk rond de met edelstenen bezaaide kroon, dan een gesteven opstaande kraag in Italiaanse reticellakant – de duurste uit die tijd -, verder halsband met diamanthanger – met een erg grote diamant -, en een schat aan parelsnoeren, zowel met grote als met kleine parels. (Met al wat ze draagt kun je vandaag een mooi huis met grote tuin kopen in de Provence…)

De koningin had alle redenen om met die rijkdom – dus met die macht uit te pakken. De “onoverwinnelijke armada” van Spanje, een machtige vloot door koning Filips II uitgezonden om Engeland te veroveren, had in 1588 in de Engelse wateren een smadelijke nederlaag geleden. Daardoor was het ontzag van de andere Europese landen voor Elisabeth enorm gegroeid.

Tot op hoge leeftijd was ze zeer pronkzuchtig en deed ze alles om er goed uit te zien. Ze had zich gewaagd aan het zelf mengen van middeltjes om een mooiere teint te krijgen, wat helaas dramatisch slecht was afgelopen. Ze werd dus elke morgen door haar kameniersters helemaal voorzien van lagen crèmes en andere “tovermiddelen”. Ze had natuurlijk mooi ros haar dat ze echter snel verloor. Ze had dan ook beschikking over een reeks pruiken, als ze 70 was kocht ze er nog zes. Om in het openbaar te verschijnen propte ze doekjes in de zijkanten van haar mond om de wangen bol te houden en haar tandverlies te verbergen; bijvoorbeeld om naar een uitvoering te komen kijken van een toneelstuk van William Shakespeare, die in die tijd leefde… Een straffe madam, die Elisabeth !


Jan Walgrave

Geen opmerkingen:

Een reactie posten