zondag 1 oktober 2017

We love: verbouwen met een klik


Sommigen onder jullie weten het, maar niet iedereen is ervan op de hoogte. Naast het ontwerpen van porseleinen en edele juwelen, schrijft Mme Butterfly al jarenlang voor tal van luxueuze lifestyle magazines. Hoewel ze zich de laatste tijd steeds vaker toelegt op haar atelier, kan ze het niet laten om geregeld op zoek te gaan naar mooie verhalen. Zeg maar gerust dat het een kwestie is van het evenwicht in het hoofd te bewaren. Om zuurstof op te doen. Om haar liefde voor de schrijverij te plezieren. Redenen genoeg om jullie te laten binnenkijken in een huis waarin ze met veel trots werd rondgeleid. Zet je kortom schrap voor een relaas over verbouwen met een klik, verteld door zij die er thuis zijn.


“Als ik interieurs zou tekenen, zouden het deze zijn.” Aan het woord is Tom Verheyen, Max8-architect en één van de bezielers van het project dat hij samen met interieurvormgever Rob Verboven van Casa Vero realiseerde in opdracht van Luc en Sam, een echtpaar dat hun pied-à-terre vond aan de rand van het schilderachtige, beschermde Kioskplein in Beringen.

Sam is een vrouw die duidelijk weet wat ze wil. Een poolhouse met een strakke, doordachte en bovenal hedendaagse vormgeving stond al een tijdje bovenaan haar lijst, het liefste voorzien van een onmerkbare overgang naar de tuin en de bijbehorende zwemvijver. Haar wens om voluit te kunnen genieten van het goede buitenleven in combinatie met het comfort van de stad, werd werkelijkheid na een gesprek met Tom Verheyen van architectenbureau Max8 in Tessenderlo. Hij voorzag de tuin van een uitgebalanceerde constructie in staal, compleet met openschuivende glaswanden die het geheel naadloos verbinden met buiten. Een toevallige ontmoeting met interieurvomgever Rob Verboven van het Geelse bedrijf Casa Vero deed het echtpaar besluiten om hem de verdere inrichting van het poolhouse in handen te geven. Het draaide uit op een geslaagde kruisbestuiving die hen inspireerde om meteen ook het woonhuis te voorzien van een nieuw elan. 


“De karakters van de tuin en het woonhuis pasten na de bouw van het poolhouse niet meer bij elkaar,” vertelt Luc. “Een grondige verbouwing van onze woonst drong zich op. Er werd beslist om de achterbouw integraal af te breken en te vervangen door een moderne uitbreiding. Het hoofdvolume bleef behouden, maar werd van kelder tot nok gerenoveerd. Hierbij moesten we onder andere rekening houden met het beschermde karakter van de voorgevel en het uitzicht vanop het dorpsplein, wat de werken er niet makkelijk op maakten. Het was dankzij de onmiskenbare klik tussen Tom en Rob en de combinatie van hun ervaring, doorzettingsvermogen en innovatieve inzichten dat we ons droomhuis stap voor stap tot stand zagen komen.” 

Een heldere communicatie tussen alle partijen is daarom onontbeerlijk. “Klare, inzichtelijke werkverslagen en de nauwe opvolging ervan zijn bij ieder project van cruciaal belang,” vallen Tom en Rob bij. “Zeker als de bouwheren, zoals in dit geval, in het buitenland verblijven tijdens de werken. Het is dankzij onze formele briefings die geen ruimte laten voor toeval, noch voor interpretatie, dat deze opdracht zo goed als probleemloos verliep. Veel vertrouwen in elkaar deed de rest. Alles binnen een strak tijdsbestek bovendien.”

De gesloten aard van het oorspronkelijke pand werd volledig ongedaan gemaakt met behulp van ononderbroken glaspartijen die de hele achter- en zijgevel opnieuw vormgeven. Binnenin werd de bestaande leefruimte herschapen in een ademend, open vertrek met vooraan een ontbijthoek en het keukengedeelte dat ongemerkt overgaat in de leefruimte die, net zoals het poolhouse, helemaal in verbinding staat met de tuin. “Wij zijn sociale mensen die houden van beweging in huis. Feestjes, bezoek, de kinderen, muziek, sfeer,… het leven kortom.” Luc en Sam herkennen zich helemaal in het verhaal dat Tom en Rob voor hen uittekenden. Door een langdurig verblijf overzee maakten ze kennis met andere manieren van leven dan de Belgische. “In Amerika bijvoorbeeld, is het niet vreemd dat iedere slaapkamer een eigen badkamer heeft. Ons huis bleek ruim genoeg om deze aangename luxe te integreren in de twee slaapkamers op de eerste verdieping en de masterbedroom op de tweede verdieping. Deze extra badkamers nemen een heleboel stress weg, zeker als onze kinderen thuis zijn. Of wanneer we gasten te logeren hebben.” 


Robs onmiskenbare, enigszins discrete signatuur creëert niet alleen visuele rust doorheen het huis, ook de materiaalkeuzes (denk aan corian, geaderd marmer, spiegelend zwart glas,..) en de afwerking van iedere ruimte tot in de kleinste details zijn het gevolg van een doorgedreven visie op schoonheid en kwaliteit. Een goed voorbeeld hiervan is onder andere de trap die behouden bleef en een grondige opknapbeurt kreeg. “Toch wel één van de elementen die het authentieke karakter van de woning onderstrepen, net zoals de gespaard gebleven radiatoren. Een nieuwe laklaag in mat zwart doet wonderen, terwijl hun verticale lijnen worden benadrukt door de zwarte jaloezieën die er boven hangen. Een erg geslaagd geheel dat de geschiedenis van het huis alle eer aandoet.” Tot slot verdient de aanpak van de kelderverdieping een woord van lof. “Werkelijk alle bestaande leidingen werden hier verlegd en keurig weggewerkt. De kelder geeft namelijk uit op onze fitnesszaal, een huzarenstukje waarvoor we ondergronds een betonnen constructie installeerden die volledig waterdicht is en voorzien van de nodige luchttoe- en afvoer.” Net zoals alles in dit huis getuigt ook dit vertrek van heel veel vakkennis en zin voor hedendaagse esthetiek.


Voor meer info over dit project neem je contact op met Max8 Architecten (www.max8.be) of Casa Vero (www.casavero.be).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten