Mme Butterfly, puur en teer design

Het geduld van wie eraan meewerkte werd stevig op de proef gesteld tijdens het voorbije jaar, maar eindelijk is het zover: Mme Butterfly's nieuwste collectie is helemaal klaar om voorgesteld te worden aan jullie, beste liefhebbers van tere schoonheid. Met de verse lente in de lucht is het precies het goede moment om meer te vertellen over het ontstaan van deze heerlijke, gevleugelde collectie porseleinen juwelen. Goed om vlinders in de buik te krijgen van de goesting. Grote goesting. 

Wie haar volgt via de Facebookpagina zal het al wel eens opgemerkt hebben; Mme Butterfly voegt sinds kort een kleine, maar fijne Home Collection toe aan haar juwelen. Hiervoor werkt ze samen met de Gentse keramiste Malanka Lannoyé, een gedreven kunstenares die niet alleen objecten creëert in onder andere porselein, maar ook animatiefilms maakt die beklijven. Slechts een korte kennismaking was nodig om vast te stellen dat Malanka en Mme Butterfly er gelijkaardige ideeën op nahouden. Over vormgeving bijvoorbeeld, maar nog veel meer over de liefde voor het materiaal, haar gevoelige schoonheid en de wens om er samen voor te gaan. Anders gezegd, deze ontmoeting betekent zoveel als de start van een bezielend verhaal.

Dat verhaal vindt zijn huidige vorm in tal van porseleinen vlinders (geen betere bron van inspiratie dan Mme Butterfly's eigennaam, nietwaar). Goed voor broches die speels combineren, voor halsjuwelen die doen denken aan historische luister, oorbellen die de gangbare regels doorbreken en net zoals de broches, dartel met elkaar omgaan. Alles in maagdelijk wit om de krachtige lijnvoering van haar ontwerpen te onderstrepen. Steeds met veel aandacht voor details.


      De vlinders die de voorkeur van Mme Butterfly krijgen, zijn de prachtige Blauwe Morpho, de opmerkelijke doodshoofdvlinder en de Idea Leuconoe, een sobere, maar o zo mooie wit-zwarte vlinder die ook haar logo siert. Waarom ze voor deze exemplaren kiest, terwijl er toch zoveel meer soorten, maten en kleuren bestaan? Wel, het antwoord op deze vraag wordt bepaald door het karakteristieke voorkomen van ieder beestje. Uitgesproken vleugels, een lijfje dat opvalt door aanwezigheid; het zijn stuk voor stuk eigenaardigheden die haar selectie bepalen. De aangeboden kleurenpracht ten spijt, want die zie je uiteindelijk niet in het spierwitte eindresultaat.


De objecten die Malanka Lannoyé realiseert voor Mme Butterfly zijn, net zoals de juwelen, gebaseerd op fraaiheden uit de natuur. Denk aan zwaluwen, wolken en boomschors. Schijnbaar nonchalant in beeld gebracht, nooit volmaakt. Haar ontwerpen zijn altijd gracieus en steevast vervaardigd met een onmetelijke vakkennis in het achterhoofd. Imperfect design kan je het noemen. De hand van de meester stuurt naar eindresultaten die ruimte laten voor 'fouten' om van te houden. En laat het net deze onbevangenheid zijn die de identiteit van Mme Butterfly bepaalt. Daarom is ieder stuk uniek. Als geen ander. 

Goede voorbeelden van deze manier van werken zijn de huisjes met lumineuze indrukken van wolken en zwaluwen, alsook de reeks van drie tere potjes die een diffuus en hartverwarmend licht verspreiden als je er kaarsen in brandt. Helemaal nieuw in het gamma zijn de ietwat robuuste kommen en kandelaars met een structuur van ruwe boomschors. Tel daarbij de 'boomstronken' alias een reeks potjes in drie verschillende hoogten en je weet dat Mme Butterfly ook nu weer een collectie voorstelt met een pure ziel en een hart dat slechts klopt voor tere schoonheid.


 


Ieder stuk wordt met veel liefde en de grootste zorg met de hand gemaakt in de ateliers van Mme Butterfly, in Antwerpen en Gent. 

Meer informatie: 
Tel.: 0032 (0)3 297 41 53
e-mail: elke@MmeB.be
Website: www.MmeB.Be

Love life,
love Mme Butterfly,

xxx

Met hartelijke dank aan Tamara Deridder (fotografie), Wim Van Osselaer (productfotografie), Caroline Quirynen (haar en make-up) en Amber Dyck (model) voor jullie mooie en toegewijde werk. En aan Els Wenselaers en Marie-Paul Goormans voor de goede raad en daad Populaire posts