zondag 3 mei 2015

Over verraderlijke koekjesdozen en souvenirs met zwier


Weten jullie dat Mme Butterfly voor altijd verliefd is op de heerlijk zotte, maar bovendien ook bijzonder praktische keukenspullen die het Italiaanse designlabel Alessi op de markt brengt? Als ze haar kast opentrekt stoot ze altijd wel op een of ander vrolijk zoutvaatje, flessendop, trechter, suikerstrooier of iconische kurkentrekker met dit signatuur. Een verzameling van jaren, met als gevolg dat ze momenteel kampt met een aanzienlijk plaatsgebrek in huis. Wat gelukkig nog wél in haar kraam past, is mooie plaatjes kijken en vertellen over haar nieuwste favorieten waaronder een verraderlijke koekjesdoos, een horloge en zwierige, maar verder geheel nutteloze souvenirs uit Italië. 

Alessi is één van de bekendste designhuizen ter wereld en heeft Italië op de kaart gezet als hét designland. Sinds 1924 produceert en ontwerpt het merk kwalitatief en betaalbaar design. De samenwerking met bekende designers waaronder Philippe Starck, Alessandro Mendini en Marcel Wanders levert het merk tal van bruikbare objecten die het vaak genoeg schoppen tot regelrechte designklassiekers. 

Marcel Wanders’ ontwerp voor de collectie 'Dressed' maakt de nachtmerrie van onverbeterlijke koekjesdieven werkelijkheid. Deze glazen doos houdt de koekjes vers, maar de bel binnenin verraadt iedereen die er stiekem eentje probeert te stelen.

Collectie 'Dressed Breakfast' van Marcel Wanders voor Alessi. Glazen koekjesdoos met bel: € 98.
Ontwerper Piero Lisoni voegt met 'Tic 15' een aantal speciale horloges toe aan de 'Tic'-reeks uit 2002 van AlessiWatches. Voor vrouwen is er keuze uit drie nieuwe modellen: zwart met leren band, zilver met lichtgouden rand en leren bandje, en mat zilver. Het is het zilverkleurige modelletje met lichtgouden rand dat kan rekenen op de sympathie van Mme Butterfly. Hoewel ze de vormgeving en de materiaalkeuze van het horloge op het eerste gezicht een beetje tuttig vindt, doet het haar tegelijkertijd denken aan de fijne gevalletjes die haar grootmoeders droegen in ver vervlogen tijden. Goed voor dames met een tijdloos gevoel voor stijl, besluit ze.

Polshorloge 'Tic 15' van Piero Lisoni. € 150.

Polshorloge 'Tic 15' van Piero Lisoni in zwart. € 150.


Naast deze praktische hebbedingen, zijn er nog enkele bijzondere, porseleinen figuurtjes die het hart stelen van Mme Butterfly. Het is al langer dat Alessi met het idee speelt om een reeks Italiaanse designsouvenirs uit te brengen. Nu alle ogen wereldwijd op de wereldtentoonstelling in Milaan gericht zijn, vindt het merk de tijd rijp om de vijf eerste figuurtjes uit te brengen die enkele belangrijke Italiaanse steden en hun typische gerechten verpersoonlijken. Mme Butterfly kiest beslist voor 'Rosalia la più bella che ci sia'. Met een outfit die doet denken aan een cactusvijg, symboliseert deze dame de streek Sicilië. Ze draagt een mand met lokaal fruit: citroenen, cactusvijgen en druiven. De vier andere streken zijn Venetië, Calabria, Campania en Emilia-Romagna. Uiterst geschikt voor wie aan het belang van het nutteloze hecht. 

'Souvenir d’Italie', van Antonio Aricò en Massimo Giacon van LPWK voor Alessi. Met de hand beschilderd porselein. € 26 per stuk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten