donderdag 16 april 2015

Mme Butterfly op zondag

Afgelopen zondag bracht Mme Butterfly een bezoekje aan De Pont, museum voor hedendaagse kunst in Tilburg, vlak over de grens met Nederland. Dat doet ze wel vaker.

De Pont geniet haar voorkeur om de bijzondere sfeer die er heerst. Het begint al bij het gebouw. Van oorsprong is het een oude wolspinnerij die respectvol werd omgetoverd tot een prachtig daglichtmuseum voor de kunst van nu. Sinds de opening van het museum in 1992 kan je er werken van kunstenaars bekijken die inmiddels gerekend worden tot de wereldtop, zoals bijvoorbeeld Marlene Dumas, Gerard Richter en Bill Viola.  

Het werk Les Bougies, twaalf koperen schaduwfiguurtjes van Christian Boltanski, betovert Mme Butterfly als geen ander. In een verduisterde ruimte worden de figuurtjes op enkele centimeters van de wand gepresenteerd met een waxinelichtje ervoor. Door het flikkerende kaarslicht lijken ze te dansen. De ruimte verandert in een dramatische omgeving waar bezieling en pret samenkomen.

Een werk dat Mme Butterfly nooit, echt nooit, overslaat tijdens haar bezoek aan De Pont is Wachsraum van Wolfgang Laib. Een opening in de muur geeft toegang tot een smalle gang die al na enkele stappen scherp wegdraait en de bezoeker wegvoert van de grote expositieruimte. Dikke platen was bekleden de wanden en sluiten een verdere doorgang af. Slechts een kaal peertje verlicht de gang, terwijl de lucht gevuld is met de geur van zuivere bijenwas. Héérlijk vindt Mme Butterfly dat. Het doet haar terugdenken aan haar kinderjaren. Aan koortsachtig honing slingeren met haar vader en grootvader. De lege raten als bewijs van goed geleverd werk. Een geur die bijblijft.

Nog tot en met 31 mei 2015 toont De Pont films van Isaac Julien. Een Londense kunstenaar die een heel eigen beeldtaal heeft ontwikkeld, waarin feit en fictie, esthetiek en kritische reflectie samenkomen. Gepresenteerd in een museale context speelt ook de ruimtelijke setting van de projectie een belangrijke rol. Spectaculair voorbeeld daarvan is de recente filminstallatie Playtime, die het hart van zijn tentoonstelling in De Pont vormt. Daarnaast biedt een achttal films in ‘single-screen’- versie een overzicht van zijn oeuvre uit de afgelopen dertig jaar. Grote fotowerken, die in samenhang met de films zijn ontstaan maar als kunstwerk op zich staan, completeren de expositie. 

Zoals steeds is er nog veel meer te ervaren in De Pont, maar Mme Butterfly houdt het hierbij. Onder de indruk als ze is van zoveel imponerende beelden, sluit ze af met een rijkelijk notentaartje en een tas koffie (steevast voorzien van een blokje fugde). Zelfs het museumcafé is de moeite waard. 

De Pont
Wilhelminapark 1
Tilburg
Nederland


Open van dinsdag t.e.m. zondag, van 11.00 tot 17.00 uur

Actrice Maggie Cheungin de film Better Life van Isaac Julien, in haar rol van godin.
Isaac Julien - Glass House, Prism (Ten Thousand Waves), 2010
Geen opmerkingen:

Een reactie posten